Elbil

En elbil er en bil, der kun kører på strøm. I stedet for en forbrændingsmotor, som du kender det fra benzin og dieselbiler, har elbilen en elmotor, som drives af et stort batteri. Batterierne i en elbil er lithium-ion-batterier. Det er den samme batteritype, der sidder i bærbare computere og mobiltelefoner. Det betyder, at batterierne er sikre, langtidsholdbare og hurtige at lade.

Elbilen er støjsvag og født med automatgear.

Det er meget individuelt, hvor ofte en elbil skal lades op. Det afhænger bl.a. af bilens effektivitet, batteriets størrelse, din kørsel og årstiden.

De fleste oplader bilen derhjemme natten over, og alt efter hvor langt du kører, kan det være nødvendigt at lade bilen ‘på farten’ også. Det gør du fra en ladestation, som efterhånden findes over det meste af Danmark.

Bilen er særligt god til bykørsel, men de fleste danskere kan i dag klare deres kørselsbehov med en elbil, fordi rækkevidden for elbiler er forbedret de seneste år.

Hverdagen med en elbil

Det vigtigste at sige omkring hverdagen med en el bil er : DET ER NEMT

Cirka 90% opladningen vil foregå derhjemme for de fleste. Det er altså ikke fordi man skal være bange for rækkevidden. Lade-netværket bliver hele tiden udbygget og lade mulighederne bliver derfor hele tiden større og bedre.

Hvis man har kørt 300-400km i et stræk så vil de fleste have godt af en lille pause til at få frisk luft og strække ben.

I forhold til opladning er det også vigtigt at pointere at man kan ikke gøre noget alvorligt forkert. Bilen styrer selv hvor meget strøm den modtager. Den skal blot sættes til så klarer bilen selv resten.

De fleste som går lidt op i biler kan godt lide at motoren siger lidt når man giver gas. Dette oplever man selvfølgelig ikke med en el bil. Derimod får man et meget kraftigt træk lige med det samme da el motoren altid er klar til at tage fat. Der er altså ikke en turbo eller andet som første lige skal i gang.

Når dagen starter derhjemme så kan man sørge for at bilen er indstillet til at fx klokken 7.00 om morgenen når man skal afsted så er bilen 100% oplader og bilen er 21 grader varm. Man slipper derfor i de kolde tiden for at stå og skrabe is osv.

El bilen giver en stor komfort i hverdagen da man ikke skal betale så dyrt for ekstra udstyret grundet de gunstige afgifter og derved får man nemmere noget af det hverdags luksus som udstyr som adaptiv fartpilot og automatgear fx som giver en god komfort.

Ellers helt enkelt sagt så får man bare en super velkørende bil som giver en meget afslappende form for kørsel med sin stilhed, trækkraft og masser af komfort udstyr.

Særlige kendetegn ved elbilen

Det største og absolut mest væsentlige kendetegn ved en elbil er dens elektriske drivlinje, bestående af en elmotor og et højvoltsbatteri, i stedet for den velkendte forbrændingsmotor og brændstoftank.

Et højvoltsbatteri er det batteri i elbilen, som lager energien til at drive bilen frem. Det er altså ikke det samme batteri som det normale 12 eller 24 volts batteri, der i alle almindelige brændstofdrevne biler fungerer som startbatteri.

Både i Danmark og resten af verden, er betegnelsen for en elbil EV (Electric Vehicle). Dog skal du også være opmærksom på andre forkortelser som eksempelvis BEV (Battery Electric Vehicle) og ZEV (Zero Emission Vehicle). Så, ser du nogle af disse forkortelser i forbindelse med den bil du har kig på, ved du at du har med en elbil at gøre.

Udenpå ligner de fleste elbiler enhver anden traditionel bil. Et særligt kendetegn vil dog ofte være den lukkede front da der ikke er behov for et åbent kølergitter på en elbil .

Det andet kendetegn ved elbilen er at der ingen lyd er fra motoren. Når man starter bilen er der ikke noget der begynder at larme.

Der vises inde i bilen ligesom en traditionel tankmåler hvor meget strøm der er på bilen. Bilens rækkevidde er afhængtig af 3 ting.

  1. Batteri – Størrelsen på batteriet
  2. Årstiden – Bilerne kører lidt kortere i kolde temperaturer 
  3. Kørselsmønster – By og landevej er hvor bilen har bedst rækkevidde. Ved motorvejskørsel bruges der mere energi dog kan det hjælpe meget med at køre 110 i stedet for 130km/t.

Kan det svare sig økonomisk

Kan det svare sig økonomisk
Ét af de spørgsmål vi ofte bliver mødt af er, om det kan svare sig rent økonomisk at købe en elbil. Det kommer selvfølgelig i høj grad an på hvilken bil du køber, hvilken du har i forvejen og hvordan du kører, om det kan svare sig for netop dig. Vores generelle erfaring er dog, at der i langt de fleste tilfælde vil være penge at spare.

Er man i tvivl om købet af en el biler kan en privat leasing være en rigtig god måde at komme i gang. Man binder sig ikke så meget og kender sine udgifter.

Nogle elbiler er dyrere i anskaffelse end en tilsvarende brændstofdrevet bil. Men i og med at der bliver produceret og solgt flere elbiler og at teknologien hele tiden er i udvikling, bliver de fortsat billigere. Men det er som regel først når du decideret har bilen, at du for alvor kan spare penge. En større test lavet af CLEVER, Trafikstyrelsen og Energistyrelsen viser, at omkostningerne ved at have en elbil er langt lavere. I denne test deltog 200 biler kørt af helt almindelige danske familier fra forskellige steder i Danmark.

Hvis vi sammenligner med at tanke en normal brændstofdrevet bil, koster det altså kun det halve at lade en elbil op. Derudover kan det i mange tilfælde være billigere at have en elbil til service, samtidig kan det også være en del billigere at forsikre en elbil.

Vurdering af kørselsbehov

Udover økonomien er det også en vigtig faktor, hvor langt du har behov for at køre uden at skulle oplade din bil. Den distance din elbil kører på én opladning er meget afhængig af den måde du kører bilen på.

Det er derfor en god idé at vurdere dit kørselsbehov inden du beslutter hvilken elbil du skal købe. Dog er det blevet meget let at oplade din bil undervejs, da der hele tiden kommer flere og flere ladestationer i Danmark. Det er heldigvis også sådan at batteriet i en elbil faktisk har godt af at blive ladet op hele tiden, det vi også kalder ”sjatladning”. Derfor skal du ikke være nervøs for at skulle lave en hurtigladning på din tur.

Fordomme om elbilen

Det vi oftest hører er, at nogen mener elbiler forurener lige så meget som en almindelig brændstofdrevet bil, grundet den forurening der bliver udledt når strømmen bliver produceret. MEN, hvis vi sammenligner Trafikstyrelsens tal for, hvor meget CO2 en benzinbil udleder, og tal fra energinet.dk om CO2-udledning ved produktion af strøm, bliver der altså udledt 40-60% mindre CO2 ved at køre i en elbil.

Der er også blevet diskuteret vidt og bredt om, hvorvidt man kan holde varmen i en elbil om vinteren. Selve tvivlen er som sådan ikke uforståelig, da netop dette var et problem ved nogle af de ældre modeller. Men ved de modeller der sælges og produceres i dag, er det ikke længere et problem overhovedet.

Har du spørgsmål eller skal vi hjælpe dig?

Claus Horsted

Claus Horsted

Salgskonsulent

Claus Horsted

Claus Horsted

Salgskonsulent

Få svar på dine fordomme

En elbil er ikke lige så sikker som en almindelig brændstofdrevet bil!

Alle elbiler gennemgår de samme tests som almindelige biler. De opnår resultater på fuld højde med almindelige biler. Vi kan derfor konkludere at elbiler på alle måder er lige så sikre som almindelige biler.

Derudover er el biler oftest fyldt med alt det nyeste sikkerhedssystemer som automatisk nødbremse, laneassist osv.

Dette er ofte i da afgiften ikke er så stor på bilen kommer det nemmere i uden mer pris.

Elbiler er dyrere i anskaffelses end almindelige biler

Som kunde koster det dig omtrent det samme at anskaffe en elbil som det ville gøre hvis du købte en almindelig dieselbil. Men, da elbiler hverken skal have foretaget dyre reparationer af motor eller gearkasse, eller skal have skiftet olie eller tandrem, er den op til 30% billigere i drift og vedligeholdelse. I nogle tilfælde kan du også være heldig at forsikringen på en elbil er billigere. Om som en ekstra bonus oveni hatten, skal man ikke betale grøn ejerafgift af en elbil

Elbiler kan ikke køre ret langt på en opladning

Den vigtigste faktor for hvor langt en elbil kan køre på en opladning, er vedkommende der sidder bag rattet. Rækkeviden afhænger næsten udelukkende af hastighed og kørestil. Både en Hyundai Kona og Ford Mustang March-e har fx rækkevidder på over 400km. statistikker viser at den almene dansker (90% af befolkningen) ikke køre mere end 100 km på en dag, og det er derfor dit individuelle kørselsbehov der sætter grænserne mere end det er selve bilen.

Batteriet i en eilbil holder ikke længe

Et almindeligt og moderne batteri til elbiler, eksempelvis en Lithium ion batteri, har en levetid på op til 8-10 år. Eller med andre ord, hvad der svarer til 150.000 km kørsel. Det kan variere fra producent til producent hvordan de håndterer spørgsmålet om batteriet. Men i de fleste tilfælde er det sådan, at man egentlig lejer batteriet af producenten, og skulle der opstå problemer så udskifter de det uden videre bøvl og problemer. Det betyder også, at gensalgsværdien af din bil i mange tilfælde vil være større end på en bil med en brugt motor.

Det er sjovere at køre en brændstofdrevet bil end en elbil

Hvis vi skal se helt nøgternt på denne myte, er det faktisk sådan at elbiler har meget mere avanceret teknologi end almindelige biler og den er oftest hurtigere ude af krydset end dieselbilen der holder ved siden af dig. Projektet ”test din elbil” viste også at 97% af de 1600 familier der havde testet en elbil, var yderst tilfredse med både ydeevnen og driften. Det er altså derfor mindst lige så sjovt at køre elbil som det er at køre i en almindelig bil. Derudover kan man også styre mange ting i sin elbil fra sin computer eller smartphone, samt få informationer og ladetilstanden.

Elbilen kan kun bruges som by-bil

Det skal ikke være nogen hemmelighed at elbilen er på hjemmebane i byen. Den hverken støjer eller udleder partikler i dens nærmiljø. Samtidig er den både hurtig og nem at køre. Men som tidligere nævnt hat de fleste elbiler en rækkevide på over 150 km og den er derfor også ganske oplagt som pendlerbil. Hvis du nu eksempelvis bor i Kolding, men arbejder i Vejle, eller har ca. 50 km på arbejde, klarer elbilen det uden problemer. Det er desuden også sådan at de fleste arbejdspladser efterhånden har laderstationer til rådighed. Hvilket leder os til den næste myte…

 
Der er ingen opladningsmulighed for elbiler

Normalt får man en ladestander med i købet når man erhverver sig en elbil. Så har du hvert fald som udgangspunkt din egen private ”benzinstander” til privaten. Du kan med fordel sammenligne din elbil med din smartphone. Ingen af dem har vundet guldmedaljen i at spare på strømmen. Men ligesom du altid sætter din smartphone i opladeren når du hjem for at sikre strøm, ligeledes vil du gøre med din elbil. Danmarks Tekniske Universitet har ligeledes lavet en undersøgelse der viser os, at hvis du har en elbil med en rækkevidde på 120 km vil 90& af alle opladninger kunne klares hjemme i privaten.

Elbiler er ikke mere miljøvenlige end almindelige biler

En elbil bruger 80% af den energi der puttes i batteriet til fremdrift – det betyder at den udnytter energien langt bedre end en almindelig bil. Det vil sige at det kun er 20% der går til spilde. Det er direkte omvendt i en brændstofdrevet bil. I en almindelig bil er det ca. 80% der går spildt, og det betyder altså en væsentlig forskel hvis vi sætter et energiregnestykke op.

Det giver jo sig selv at der ikke er nogen energiudledning når din bil ikke kører. Men, for hver kilometer en elbil kører udledes 61 gram CO2 i gennemsnit. Dog er den energi der kommes på batteriet produceret på et kraftværk hvor der jo selvfølgelig er en udledning – det regner vi naturligvis med. Men generelt set er elbilen altså langt mere effektiv, hvert fald hvis vi tager vores miljøbriller på. I 2010 udledte en almindelig dieselbil i gennemsnit 130 gram CO2, mens en benzinbil udledte 157 gram CO2. Da EU har skæret kravene, forventer man dog at udledningen af CO2 fra både henholdsvis diesel og benzin vil være på 105 og 122 gram CO2. Hertil kan vi sammenligne med elbilen, der klarer sig en del bedre i dette regnskab. Det forventes at elbiler i 2020 kun vil udlede 4 gram CO” pr. km. Dette skyldes at Danmarks klimamål er at vi til den tid skal have fordoblet andelen af vedvarende energi i vores el-net. Derved bliver den energi der bruges til at lade din elbil hele tiden bliver mere og mere miljøvenlig.

Det kan ikke betale sig at købe en elbil

Lad os se helt sort/hvidt på det at anskaffe sig en bil, uanset type eller mærke – det har aldrig været et godt investeringsprojekt. Men som tidligere nævnt er en elbil ikke dyrere i anskaffelse, men den er langt billigere i drift. Lad os igen lave et regnestykke med xxxx som eksempel;

En xxxx med en rækkevidde på 150 km koster omtrent 50 kr. I opladning. Batteriet i denne model har nemlig en kapacitet på 22 KW og det koster rundt regnet 2,20 kr. Pr. kW/t at oplade batteriet, inklusiv lidt transmissionstab ved opladning er kilometerprisen herved 33 øre. Vælger man derimod en tilsvarende benzinbil, der kører 15 km/l, vil prisen for at køre 150 km med de nuværende benzinpriser være omtrent 120 kr. eller 1,25 kr. – det er altså næsten fire gange så dyrt. Kører man i en dieselbil med en meget god brændstoføkonomi – det kunne eksempelvis være 22 km/l i gennemsnit, koster det med en literpris på 11 kr., 75 kr. at køre de 150 km. – altså 50 øre pr. km. Det kan altså derfor på mange måder betale sig at købe en elbil.